ESCO چیست؟
اتحادیه اروپا از سه دهه پیش با هدف ساماندهی بازار کار و آموزش در ۲۸ کشور عضو، طرح جامعی را با عنوان:
European Classification of Skills, Competences, Qualifications and Occupations
یا «طبقهبندی اروپایی مهارتها، دانشها، صلاحیتها و مشاغل» که به اختصار ESCO نامیده میشود، در دستور کار خود قرار داد که به دلیل فراملی بودن، پویایی و مشارکت ده ها ملیون نفر در فرایندهای آن، هنوز هم یکی از موفقترین برنامههای ساماندهی نظام آموزش و اشتغال در دنیاست.
این برنامه در صدد است ضمن بهرهگیری از تجارب ارزشمند حاصله، در سازوکاری نو، روشمند و اقتضایی، الگویی استاندارد را به سایر مناطق جهان معرفی کند و خوشبختانه ایران به دلیل ظرفیت بالای منابع انسانی و علمی یکی از پیشتازان در اجرای این برنامه بینالمللی است.
در این راستا؛ موسسه «نشانآور دانش و مهارت آینده» به عنوان مجری انحصاری این برنامه در ایران، تلاش دارد با کمک نهادهای قانونی و مجامع علمی و صنفی، ضمن ایفای نقش در انتقال این الگو و استاندارد، زمینه «درخشش بیش از پیش نیروی ماهر ایرانی در عرصه ملی و بینالمللی» را فراهم نماید.
همانطور که از اسم این برنامه پیداست، کارکرد این برنامه، نه در طبقهبندی مشاغل یا رتبهبندی شرکتها و سازمانها بلکه در تعیین سطح دانش، مهارت، صلاحیت و شایستگی نیروهای ماهر است.
شعار اصلی ما این است که بیایید؛
« در افق جهانی روی پای خود بایستیم »
یعنی علاوه بر انطباق با مقتضیات ملی و محیطی، همواره خود را با سنجههای بینالمللی بسنجیم و برای ایفای یک نقش جهانی و فراملی آماده باشیم.
مخاطبان این برنامه در ۵ گروه اصلی تقسیم میشوند:
- اول ؛ دانش آموختگان کم مهارت یا فارغالتحصیلان مدارس و دانشگاه ها
- دوم ؛ نیروی ماهر و با تجربه فاقد مدارک معتبر دانشی
- سوم؛ نیروهای کارامد دارای دانش و مهارت کافی و شغل مناسب
- چهارم؛ مدیران و کارفرمایان متقاضی نیروی شایسته
- پنجم؛ موسسات ارائه دهنده آموزشهای حرفهای
موسسه «نشانآور» در قالب این برنامه برای ارتقای بهرهوری و هماهنگی و همافزایی همه این گروهها، برنامه مشخص و مدونی آماده نموده و با کمک هیاتهای ژوری و ارزیابان خود، در یک سازوکار جامع، کمک میکند تا کارفرمایان «بدون نیاز به طی فرایند پرهزینه ارزیابی، مصاحبه و دوره آزمایشی» در بررسی ادعاهای مندرج در رزومه افراد، با اطمینان و سرعت بیشتری تصمیم بگیرند و قبل از تصمیم به استخدام و همکاری، تا حد زیادی مطمئن شوند که فرد مورد نظر برای آن شغل از صلاحیت کافی برخوردار است.
این کار توسط یک تیم ارزیاب حرفهای بر اساس چکلیستی از عناوین شایستگی بروز شده و به گونهای نظاممند و شفاف انجام میپذیرد و نتیجه حاصله؛ کارنامه یا گواهینامه معتبری است که در قالبهایی چون؛
- «بیلان دارایی حرفهای» Professional Asset Balance Sheet (ABS) )
- شناسنامه حرفهای (I.Card)
- گذرنامه حرفهای (ESCO CV یا IPP) و
- توصیهنامه حرفهای (PLR)
فرد را به هنگام معرفی خود از هر توضیح دیگری به مشتری یا کارفرما، بینیاز میکند.
- آکادمی توسعه شایستگی از طریق این برنامه برای توسعه شغلی هر فرد، نردبانی اختصاصی میسازد و در اختیار او قرار میدهد که برای بالارفتن از آن نیازی به رقابت با هیچ فرد دیگری نیست و نیروی ماهر به مثابه عقابی بلندپرواز بر قدرت بالها و مهارتهای خود متکی است نه به شاخه درخت و سازمانی که بر آن نشسته است.
- تاکنون دهها نفر از کارشناسان و مدیران شایسته کشور، منطبق با سطح شایستگی خود، از طریق موسسه نشان آور موفق به دریافت یکی از سطوح ۹ گانه گواهینامه حرفهای از دانشگاه MGUniversity شدند و اولین همایش ESCO در حوزه ارتباطات در بهمن ماه گذشته با عنوان «استانداردهای جهانی روابط عمومی» به صورت مجازی برگزار شد که ضمن معرفی برترینهای ESCO ایران بیش از سه هزار نفر در آن مشارکت داشتند و شخصیتهای علمی، سیاسی و فرهنگی در آن به ایراد سخن پرداختند.
- جای خرسندی است که در سال جاری وزارت محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی هم اطلاعات شغلی کسب و کارهای فرهنگی را بر اساس استاندارد ESCO در معرض دید فعالان قرار داده و در سال گذشته نیز علیرغم مشکلات ناشی از کرونا، شهرداری تهران نیز ارزیابی و سطحبندی میزان شایستگی بیش از یکصد مدیر و کارشناس متخصص خود را به این برنامه سپرد که نتیجه حاصله مورد استقبال و تقدیر آنها قرارگرفت.
- خوشبختانه با تشکیل دپارتمانهای توسعه خبرگی حرفهای برای شاغلان حوزه روابط عمومی، بازاریابان، مدیران فروش، فعالان حوزه رویداد و حوزه رسانه، مدیران منابع انسانی و مدیران آموزش، این کار میتواند در «بِهگُزینی در جذب و استخدام نیرو» و «شایسته سالاری در انتصابات» و نیز «اثربخشی در آموزش» موثر واقع شود.
امیدواریم در آینده نزدیک؛ فعالان حوزه های مختلف به هنگام معرفی خود، در کنار عنوان شغلی، سطح و درجه تخصص را هم بتوانند به صورتی دقیق اعلام کنند. مثلاً به جای گفتن اینکه «من مدیر روابط عمومی هستم»، بگویند:
مدیر روابط عمومی با درجه صلاحیت و شایستگی «تک ستاره نقرهای» هستم
و مخاطب هم دریابد که با این عنوان، فرد مورد نظر برای مدیریت در چه سطحی (هدایت چه تعداد از کارکنان و سازمانی با چه اندازه از گستردگی ماموریت) آمادهاست. شبیه درجات نظامی، مثلاً؛ سرگرد در نیروی زمینی.
سازوکاری که بتواند این ادعا را در فرایندی استاندارد، به گونهای جامع، به درستی و با دقت بالا تایید کند، در دستور کار آکادمی توسعه شایستگی حرفهای است
- این برنامه در پایان هر مرحله از ارزیابی، لیستی از نیازهای دانشی، مهارتی، صلاحیتی را به شما هدیه میدهد که بیش از آنکه هزینهساز باشه، در جهت صرفه جویی در وقت، سرمایه و انرژی شما عمل خواهد کرد.
- این برنامه بر این باور است که بهترین راه خلق ارزش و ایجاد مزیت رقابتی برای سازمانها، توسعه تواناییهای فردی کارکنان یا همان مدیریت استعدادهاست.